onsdag 30 juni 2010

Dags för mätning!

Idag är det äntligen dags för mätningen av tomten, ska bli så spännande :)
Det har även skett lite förändringar på huset, det har visat sig att det taket vi valt inte går att ha då vi ska bygga ut utspånget. Det kommer bli en annan lösning likt bilden nedan.



Gamla taket

Nya taket

söndag 20 juni 2010

Veckans "To do" lista



Denna vecka som kommer skall följande (förhoppningsvis) fixas:

* Boka geotekniskundersökning för tomten (för att veta vad det är för grundförhållande för markabeten och förberedelser för grund - slippa obehagliga överraskningar) - Bokad!

* Mätning ska genomföras av kommunen inför styckning (nybyggnadskarta kan skapas) - Bokad!

* Fira midsommar :)

fredag 18 juni 2010

Konsten att värma upp ett hus

(Patrik här) Jag tänkte bidra lite till byggbloggen med det som jag funderat och forskat i de senaste veckorna, vilken typ av ventilation och uppvärmning man bör ha..

När vi var hos Myresjöhus och träffade vår säljare sa han att det from 1 Jan 2010 var tuffare byggkrav vilket betyder att väggarna i huset nu är tjockare och att man tagit fram en ny frånluftspump med större kompressor som skall bidra att man får en lägre elförbrukning. Jag frågade på mötet lite kort om det var bättre att satsa på bergvärme, fick då till svar att det inte alls skulle löna sig utan att den nya frånluftspumpen var likvärdig i effektivitet och att merkostnaden att borra för bergvärme (ca 100.000kr) inte skulle löna sig.

Jag köpte hans argument och gick hem för att undersöka detta lite närmare och få det bekräftat. Jag kollade med mina föräldrar vad de hade haft för elförbrukning förra året, de landade på ca 20.000kwh och detta med en frånluftspump som är mindre effektiv än den vi skulle få i huset.

Det som gjorde mig lite osäker gällande val av uppvärmning var att mina föräldrar blev rekommenderade av Myresjöhus att inte satsa på bergvärme utan att satsa på frånluft.

Efter att ha läst på forum på nätet och pratat med insatta bekanta så lutar det mot bergvärme med FTX. Detta kommer att innebära en investering på ca 140.000kr men eftersom vi kommer att sänka årsförbrukningen från 20.000kwh till ca 12.000kwh (eller 10.000kwh som en familj hade vi träffade för någon dag sedan som hade detta) kommer vi att ha mycket lägre månadskostnad istället, och om man räknar med att elen troligtvis kommer att gå upp i pris under kommande år så kommer det att bli ännu bättre. Det jag glömde att berätta är att när det är väldigt varmt ute så blir det lätt väldigt varmt inne i nya hus eftersom de är så väl isolerade, detta kommer vi slippa med bergvärme då vi kan använda oss av frikyla och få ett behagligt inneklimat.

Vi planerar även att bygga en pool som skall sänkas ner i trädäcket och för att inte bara kunna användas i augusti (om man inte tycker det är kul att bara i 18-gradigt vatten) så måste man värma upp poolen på något sett, oftast köper man då en luft-vattenpump till poolen, men detta är då också en extra investering och man måste ha en kompressor som står utomhus.


Här är en kort beskrivning av olika metoder för ventilation och uppvärmning (jag är lekman på detta, så lita inte till 100% på mina ord) ;).

Luft-luftpump: Detta är en vanlig syn på många äldre villor och hus, man har en kompressor utomhus som tar värmen i uteluften för att värma upp luften i huset (man har en fläkt i huset som cirkulerar och värmer luften i huset, obs den tillför inte luft utifrån)

Luft-vattenpump: Samma som ovan men istället för att ha en fläkt som värmer upp luften i huset så värmer man upp vattnet till husets behov, detta är bra om man har vattenburen värme i huset eller vill kunna värma upp varmvattnet.

Frånluftspump: Detta är tydligen den mest vanliga metoden när man bygger nya hus. Detta fungerar på så sett att man tar luft inifrån huset genom ventilationshål i taket som går till en värmeväxlare som tar värmen i luften och gör om denna till varmvatten som används till vattenburen värme och varmvatten. En fördel med frånluftspump är att den även ger mekanisk ventilation (dvs att man har en fläkt som skickar ut luften som tömts på värme från huset), detta kompletteras med att man sätter in luftintag runtom i huset där friskluft kommer in i huset. En nackdel med dessa är dock att den luft som kommer in i huset har samma temp som uteluften, om det då är -25 ute så är luften som kommer in i huset även -25 vilket orsakar sk kallras.

Bergvärmepump: Detta är tydligen den vanligaste metoden för större hus. Man borrar ett djupt hål i marken (ca 150m) och för ner en dubbelvikt slang som kopplas in i bergvärmepumpen i huset. Man fyller sedan slangen med en vätska som ej kan frysa och har vissa unika egenskaper (!), eftersom det alltid är varmt långt nere i marken oavsett om det är vinter eller sommar så får du en väldigt effektiv form av uppvärmning året runt. Man pumpar vätskan i slangen som värms upp i långt nere i berget och när värmen kommer in i bergvärmepumpen så används denna för att värma upp vatten för uppvärming (ex golvvärme) och för varmvatten. En fördel med bergvärme är att man under sommaren kan få sk "frikyla", det menas att man kan ta ut kyla från borrhålet under varma sommardagar och använda denna tillsammans med en fläkt i huset blåsa in kallluft. Man kan även använda bergvärmepumpen för att värma upp vattnet i en pool (detta går ej med en frånluftspump). En annan fördel med bergvärme är att man kan koppla till solpaneler som använder solvärmen för att värma upp vattnnet i huset, detta är idag dock inte så kostnadeseffektivt pga hög kostnad att köpa och installera dessa, men på sikt kommer detta nog att bli ett bra komplement.

Eftersom begvärme inte löser ventialtion i huset så bör man komplettera med en frånluftsmodul (som fungerar som en frånluftspump men i mindre skala) eller FTX.

FTX: Detta är en frånluft/tillluft värmeväxlare, man suger in kall uteluft och skickar denna till en värmeväxlare, sedan suger man in varm luft från huset och skickar denna till samma värmeväxlare, sedan kyls den varma inneluften ner och skickas ut och den uppvärmda uteluften skickas in i huset. En stor fördel med detta är att man inte har luftintag i väggarna runt huset som tar i kall uteluft, utan uteluften som skickas in i huset är uppvärmd och skapar ett väldigt bra inneklimat.


Det finns fler alternativ, (markvärme, solvärme osv, pelets, el, olja mm) men eftersom inte dessa är intressanta för vår del tar jag inet upp de i bloggen :)

Så, hoppas att denna förenklade genomgång hjälper någon i denna djungel man måste ta sig igenom när man ska bygga hus :)

onsdag 16 juni 2010

Inspiration

Idag vart det ett spontanbesök i ett Oktav hus.

Kontaktade ett par som även de byggt ett Oktav hus, huset hade mer eller mindre samma planlösning (förrutom ingång, toalett och kontor på nedervåningen). Jag var så nyfiken på hur det såg ut och Maria och Joakim var så enormt snälla att de lät oss komma och störa mitt i middagen på en vardagskväll för att stilla vår nyfikenhet :)

Vi fick jätte många bra tips och en mycket bättre bild på hur det kommer att se ut, det underlättar enormt att ha en bild som man kan relatera till när det är dags att inreda och planera.

Tack Maria & Joakim :)

måndag 14 juni 2010

Det rör på sig ta mig tusan.

Ringde Lantmäteriet idag för att bekräfta att alla papper som behövs finns, och det gör dom. Ärendet var redan skickat till Upplands-Bro kommun. Snabbade mig att ringa till Kommunen för att bekräfta att de har tagit emot ärendet och det hade dom. En jätte trevlig man svarade och kunde meddela att planerad mätning skulle ske innan midsommar. LYCKA!

Då mätningen gjorts är vi på banan igen, då innebär det att vi äntligen kan få den efterlängtade nybyggnadskartan, då kan Myresjöhus trycka på knappen och sätta allt i rullning, bygglovsansökan kan skickas in och ÄNTLIGEN kan vi andas ut en aning (full utandning kommer ske när vi står i det färdiga huset).

fredag 11 juni 2010

Tick tack...

Sitta och stirra på en klocka för att försöka få tiden att gå fortare har vi väl alla försökt med?

Väntar fortfarande på att Lantmäteriet ska höra av sig för att boka tid för avstyckningen, det skulle ju ta 3-4 månader så vi får nog lov att vänta ett tag till.

Vi har börjat förbereda för försäljning av vårt radhus, foton är tagna och besiktning bokad. Planen är att lägga ut huset första visningsveckan efter semestern.

Att sälja ett radhus på vintern är ingen hit, så det blir till att försöka få en så sen inflyttning som möjligt och sen hitta ett tillfälligt boende undertiden vi väntar på att huset ska bli klart.


Vi har bestämt oss för att ta ut huset 60 cm (från 120 till 180) på utsprånget (heter det så?)
Det kändes som att det skulle bli så litet annars, detta ger huset mer karaktär.


torsdag 10 juni 2010

Uppdatering kommer!

Jag har legat på latsidan i någon vecka nu, men ikväll kommer det en uppdatering.