söndag 13 februari 2011

Frikyla, kan det vara nåt?

Förra sommaren när vi besökte mina föräldrar var det under några heta dagar otroligt varmt inomhus, eftersom de har stora fönster och många av dem dessutom så letar sig solen in under hela dagen. Effekten av detta blir en innetemp under vissa kvällar på runt 26-30 grader vilket inte är helt lätt att sova i. Visst kan man göra som vanligt att man öppnar några fönster eller så men eftersom vi satsat på bergvärme finns det en annan bra lösning = Frikyla!

Frikyla fungerar enkelt sagt att man utnyttjar kylan i borrhålet för att få "gratis" kyla under sommaren.. vi har träffat Myresjöhus och den rörmokare som vi kommer att ha för att diskutera olika lösningar. Vi kom fram till en lösning där vi har själva fläktsystemet på vinden samt att dra 3st rör (ett till varje sovrum) för att på så sett kunna sänka temperaturen. Det fantastiska i allt detta är att det endast drar ca 60w när den producerar kyla till alla sovrummen.. Vi får också en annan effekt på köpet och det är att vi skickar ner varmt vatten i borrhålet och "laddar" på så sett upp hålet under sommaren så att det på vintern håller en högre värme och blir mer effektivt.

Vi får återigen tacka våra nya grannar och vänner Staffan och Jenny då det är de som har tipsat oss och förklarat frikyla för oss...det är verkligen bra att ha kunnigt folk omkring sig :)

- Patrik

ps. här kan ni läsa mer om frikyla: http://www.varmepumpsforum.com/faq/index.php?action=artikel&cat=3&id=35&artlang=sv

1 kommentar:

  1. 26-30 grader som varmast när man ska sova, vilken lyx! Vi hade nog 30-32 i lägenheten och eftersom det är så mycket betong i konstruktionerna som lagrar värmen hjälpte det knappt någonting att vädra.

    Ska bli skönt med frikyla i nya huset nu! Extra viktigt anser jag att det är i nybyggda välisolerade hus. "när värmen väl kommit in kommer den aldrig ut" som vår snickare sa. FTX-ventilationen kommer dessutom hjälpa till att återvinna kylan på samma sätt som den återvinner värme på vintern.

    Lite motsägelsefullt kanske att vi samtidigt har ett jättestort skjutparti för att kunna "släppa in sommaren", men det ger sig nog... :)

    SvaraRadera